Zašto Fortis?

Fortis (od lat. riječi fortis, -e, što znači jak, hrabar, moćan) je plod ideje i nastojanja, da se plovilom veličine cca 6 m omogući neograničeno uživanje u moru po svim vremenskim uvjetima tijekom cijele godine.

Svojim gotovo perfektnim maritimnim karakteristikama zadovoljit će potrebe profesionalnih i sportskih ribara, kao i rekreativaca željnih ugodne vožnje i razgledavanja. Konstruiran je kao omanji fisherman blagih retro linja, a svojom zaobljenošću podsjeća na moćne drvene pasare koje su do nedavno vladale našim morem. Svojom čvrstoćom i kvalitetom izrade, te kombinacijom suvremenih rješenja i dizajna s vintage prizvukom, ravnopravno konkurira suvremenim plovilima.

Vizualni i građevni identitet našega plovila nije tek rezultat ˝eureka˝ trenutka ili blijeda kopija tuđeg djela; istranke, primorke ili dobro poznatog gradaca. Već pri prvom pogledu na našu plovilo, bit će vam jasno da su znanje, iskustvo, kreativnost, ali prije svega originalnost i inovacija udahnuli dušu ovom plovilu.

Donji dio trupa izrađen je u laganom ˝V˝ obliku s dvije uzdužne skije, dok su bokovi i krma plovila lagano zaobljeni. Na zadnjem dijelu nalaze se dvije poprilično široke platforme razdijeljene zdencem izvanbrodskog motora. Na jednu se može ugraditi nosač pomoćnog motora, a na drugu ljestve za izlaz iz mora.

Plovilo pokreče izvanbrodski motor koji omogućuje plovidbu bez buke i vibracije. Time smo ujedno dobili i slobodnu krmu, na čijoj bi prostranosti pozavidjeli i znatno veći brodovi. Između motora nalaze se dvije prostrane sjedeće klupe s poklopcima, unutar kojih su neprimjetno smještena dva bazena za živu ješku, s mogućnošću vađenja. U krmenom prostoru nalaze se klupe s korisnim spremištima, a veliko spremište u podu jest prvenstveno namijenjeno ugradnji spremnika goriva i baterije. Pored njega ostat će vam još slobodnog prostora za odložiti bokobrane ili opremu. Tu su naravno i bočna spremišta u koja možete odložiti stvari neophodne za boravak na moru ili ribolovnu i ronilačku opremu.

Za vrijeme zimskih i kišnih perioda, nećete trebati voditi brigu oko plovila jer se u podu nalaze odvodi za brzo pražnjenje vode. Prilikom vožnje, te odvode ne trebate začepljivati jer se nalaze iznad vodene linije i ne prijeti nikakva opasnost od povratka mora.

Pri izradi kokpita mislilo se na sve detalje. Njegovu multifunkcionalnost potvrđuje odlično organizirana konzola koja osigurava dovoljno prostora za sve instrumente, prekidače i ugradnju manjeg plotera. Tu se još nalazi pretinac za ključeve, stalak za kompas ili gps, dok nam kapa od krova pruža mogućnost montaže cd-playera, dva zvučnika te stropnog svjetla. Ispod skiperske klupe nalazi se prostor za frižider i mini kuhalo.

Prostranost se nastavlja i unutar kabine. Mjesta ima znatno više nego što bi se očekivalo od brodice tih dimenzija. Kompletna unutrašnjost izvedena je u kontraštampi, tako da nećete imati dodatnih troškova oko preuređenja. Stakla su poprilično velika i pregledna, a bočna se mogu otvoriti. Visina u natkabini je stajaća cca190cm, pa će se i oni višeg rasta osjećati sasvim ugodno. Dvostruki ležaj u kabini dovoljno je prostran za dvije osobe prosječne konstitucije i jedno dijete. U svakom slučaju Fortis 565 ponudit svakom nautičaru mnogo više prostora izvana i iznutra, nego što bi se moglo očekivati od plovila tih dimenzija.

Prolaz, tj. banda koja prati gazište do silaska u kokpit jest široka i lako prohodna, a na njen rub je moguće montirati ogradu. Na taj način osiguran je jednostavan prolaz čak i vašem djetetu, a bilo kakva mogućnost padova je svedena na minimum. Možda će netko pomisliti da smo umjesto široke bande mogli izraditi veću kabinu, ali mi smo u tom slučaju prednost ipak dali sigurnosti, zaštiti i stabilitetu.

Dolaskom na prednji dio plovila preko ˝baštuna˝, sigurno možete zakoračiti na kopno. Sidreni zdenac je osmišljen na način da ima mogućnost ugradnje manjeg električnog vitla. Zatvaranjem poklopca s gornje strane ono je neprimjetno, a utor u baštunu omogućava nesmetano dizanje i spuštanje sidra.

Brod ima mogućnost postavljanja klizne stjenke, tako da i po najhladnijem vremenu možete isploviti, podignuti mrežu i parangale.

Široke i lako prohodne bande, prostranost, komforni ležaj i stajaća visina, stabilnost i sigurnost, retro dizajn te najsuvremeniji materijali, zasigurno su kvalitete koje će mnogi od vas znat cijeniti.

U svakom slučaju, plovilo Fortis u nepunih šest metara nudi sve odlike znatno većeg plovila, jer je osiguran dovoljan prostor u kabini i kokpitu, a postiže i nevjerojatnu brzinu krstarenja. Pružit će vam mnogo užitka i zabave, ali i pristupačnu, nadasve konkurentnu cijenu.